Kennis

Geniet van een ontspannen zomervakantie zonder cyberzorgen: 8 essentiële tips

zomer zonder cyberzorgen

De zomervakantie is dé tijd om te ontspannen, te genieten van de zon en op te laden. Maar het is ook dé tijd voor cybercriminelen om toe te slaan. Naast kerst is de zomervakantie namelijk de periode dat de meeste cyberaanvallen plaatsvinden. Hackers maken slim gebruik van deze tijd door in te zetten op phishingmails die bijvoorbeeld van de bekende vakantiedeal-aanbieders lijken te komen. En ook het feit dat de IT-afdeling tijdelijk minder bezet is komt hen goed uit. Wat kun je als organisatie en als werknemer doen om cybercriminaliteit deze zomer buiten de deur te houden? Behoorlijk wat! Met vrij eenvoudige maatregelen – én je gezond verstand gebruiken – verklein je de kans op zomerse cyberincidenten. In dit blog geven wij 8 essentiële tips om proactief te blijven, optimaal te genieten en hackers op afstand te houden.

1. Wees je bewust van je acties

Een goede cybersecurity begint met bewustwording. Wees je ervan bewust welke informatie je deelt en met wie. Hoewel het delen van vakantiekiekjes leuk is voor familie en vrienden, brengt het onbedoeld delen van deze informatie met derden risico’s met zich mee.

2. Kies je locatie zorgvuldig

Ontkom je er niet aan om toch even je laptop open te slaan tijdens je vakantie, kies dan voor een plek waar je privacy hebt. Een cafeetje op de boulevard is aanlokkelijk, maar het risico op ongewenste pottenkijkers is er aanzienlijk hoger.

3. Houd je apparaten up-to-date

Voer zoveel mogelijk updates uit voordat je op vakantie gaat. Dit zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen de laatste kwetsbaarheden. Stel het installeren van deze updates niet uit totdat je op vakantie bent. Dat voorkomt dat je via onveilige wifi-netwerken een update uitvoert, omdat je niet al je vakantie MB’s wilt besteden aan een Windows update.

4. Gebruik 5G in plaats van openbare wifi

Op het vliegveld nog even snel je werkmail checken? Het lijkt onschuldig maar niets is minder waar. Openbare wifi-netwerken zijn een ware goudmijn voor cybercriminelen. Ze kunnen je gesprekken afluisteren en gegevens stelen. Of ze zetten een wifi-punt op om data van jou of jouw organisatie buit te maken. Gebruik in plaats van openbare wifi de veiligere 5G-verbinding van je smartphone.

5. Houd je gegevens veilig

Als je essentiële bedrijfsgegevens nodig hebt tijdens je vakantie, zorg er dan voor dat de gegevens op een veilige manier toegankelijk zijn. Vermijd het mailen van bedrijfsgegevens naar je privé e-mailadres of het gebruik van USB-sticks. Werk liever met gevalideerde apps of vraag de IT-afdeling om hulp.

6. Weet wat je installeert

Wil je die handige app voor de beste restaurants in de regio installeren? Wees je dan bewust van het feit dat applicatie vaak toegang vragen tot (te veel) persoonlijke gegevens, zonder dat dit direct nodig is. Sommige apps leggen tijdens de installatie netjes uit waarom ze bepaalde rechten nodig hebben, maar dat geldt helaas niet altijd. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een app toestemming geeft om je microfoon te gebruiken, terwijl deze functie helemaal niet nodig is voor de app. In dat geval bestaat het risico dat de applicatie ongemerkt meeluistert. En als je de app toegang geeft tot je locatie, terwijl dit niet noodzakelijk is, kan de app te allen tijde je verblijfplaats inzien.

7. Blijf alert bij appjes en smsjes

Wees alert op verdachte e-mails, appjes en SMS-berichten die vragen om te klikken op links of om persoonlijke informatie in te voeren. Het is een beproefde methode van cybercriminelen om zich voor te doen als legitieme instanties. Klik niet zomaar op links en deel geen gevoelige informatie.

8. Weet wie je moet informeren bij incidenten

Ook al let je nog zo goed op, het kan altijd misgaan. Word je toch slachtoffer van phishing of andere vormen van cybercriminaliteit, dan is het belangrijk om te weten wie je binnen jouw organisatie moet informeren. Snel handelen kan de schade beperken.

Een goede voorbereiding is essentieel

Zorg dat je als organisatie niet alleen tijdens de vakantieperiode aandacht besteedt aan cybersecurity. Ontwikkel een duidelijke strategie en maak afspraken over veilig werken. Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van de protocollen en dat de IT-afdeling de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen.

Vragen over veiligheid tijdens én na de vakantieperiode?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over cybersecurity oplossingen om jouw organisatie te beschermen tegen cybercriminaliteit. Geniet van een onbezorgde en ontspannen zomervakantie. Stepco, security driven IT.

Deel dit artikel