Kennis
| Workplace

Stepcollega’s werken vanuit thuis

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, werken zoveel mogelijk Stepcollega’s voorlopig thuis.

Voor sommigen de dagelijkse praktijk, maar voor de meesten is het even wennen. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers prettig en gezond kunnen thuiswerken (deze weken)? Lees hier enkele tips.

Zorg voor een goede thuiswerkplek

Werkt iemand thuis omdat de werkgever dat van hem vraagt, dan moet de werkgever zorgen voor de juiste materialen. Uiteraard in alle redelijkheid en in overleg. Deel de tips van ArboNed voor het instellen van een goede thuiswerkplek met uw werknemers. Bedenk: we werken nu tijdelijk massaal thuis om verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk te controleren. Soms moet veiligheid voorrang krijgen boven ergonomie.

Gewone werkdagen

Maar thuiswerken draait om meer dan alleen een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Behandel de dagen als gewone werkdagen. Dus: douchen en aankleden, grenzen aangeven aan eventuele familieleden, zoveel mogelijk de werkdag volgen.

 Het sociale aspect van thuiswerken

Langdurig thuiswerken kan werknemers het gevoel geven ongestructureerd en geïsoleerd te zijn. Dat blijkt uit onderzoek. Een gevoel van eenzaamheid maakt werknemers minder gemotiveerd en minder productief. Blijf dus communiceren met uw werknemers en doe dat niet alleen per mail. Energie steken in een prettige communicatie is zeker nu belangrijk. Het is een stressvolle periode. Zo houdt u het moreel op de thuiswerkvloer hoog:

  • Dagelijks een kort belletje houdt uw medewerkers betrokken. Videobellen is ook een optie.
  • Toon uw begrip voor ouders wiens kinderen noodgedwongen thuis zijn. Dat zal impact hebben op het werk.
  • Probeer het teamgevoel vast te houden. Bijvoorbeeld door via Teams* alsnog de vrijdagmiddagborrel te laten doorgaan. Vier nog steeds de verjaardagen en biedt ruimte voor grappen en kletspraatjes. Bijvoorbeeld door hier online een speciale chatgroep voor aan te maken.

 Voordelen thuiswerken

Uit recent onderzoek blijkt dat twee derde van de werknemers het idee heeft dat ze thuis productiever zijn. Ze worden minder vaak gestoord, hebben weinig last van kantoorpolitiek en ervaren niet de stress van files of volle treinen. En hopelijk lukt het ons met zijn allen om op deze manier het virus in te dammen.

*Gratis gebruik Teams

Microsoft Teams is onderdeel van diverse Office365 en Microsoft365 abonnementen. Organisaties met een dergelijk abonnement hebben nu al Teams tot hun beschikking. Organisaties zonder zo’n abonnement kunnen nu een licentie voor Office 365 E1 voor 6 maanden aanvragen waarmee zij toegang krijgen tot Teams.

Om u te helpen het thuiswerken voor medewerkers mogelijk te maken kan Stepco u helpen met praktische adviezen, ondersteuning bij implementatie en het aanvragen van de benodigde licenties. Wij helpen u graag verder.

#stayhome #staysafe

Deel dit artikel