Kennis

Van risico naar volwassenheid: security maturity

security maturity warning

Van risico naar volwassenheid: jouw organisatie beveiligen tegen cyberdreigingen

Het belang van goede informatiebeveiliging werd in de afgelopen weken weer eens pijnlijk duidelijk. Verschillende berichten over door cybercrime getroffen organisaties passeerden het nieuws. Versterking van de beveiligingsmaatregelen is noodzakelijk nu het aantal, de complexiteit en de ernst van de aanvallen toenemen. Daarom moeten organisaties ernaar streven de volwassenheid van hun beveiliging te beoordelen en te verbeteren. In dit blog gaan we in op wat security maturity, ofwel veiligheid volwassenheid, inhoudt en vijf tips om dit te bereiken.

Wat is security maturity?

De term ‘security maturity’ verwijst naar het niveau van volwassenheid van de informatiebeveiliging van een organisatie. Eigenlijk zegt het iets over hoe goed een organisatie in staat is om zichzelf te beschermen tegen digitale gevaren ten opzichte van haar risico-omgeving en -tolerantie. Dit kan sterk verschillen, want elke organisatie heeft zijn eigen beveiligings-risico’s en -cultuur. Hoe volwassen een organisatie is op dit gebied, hangt af van hoe goed je de beveiligingscontroles, rapportages en processen uitvoert. Kortom, hoe beter een organisatie dit doet, hoe volwassener de beveiliging is.

Het belang van de beoordeling van security maturity

Het is belangrijk om te begrijpen waarom het beoordelen van je security maturity essentieel is. Met de toenemende wereldwijde bedreigingen – vorig jaar steeg het aantal getroffen organisaties in Nederland met 45(!) procent – alleen al is het niet langer een kwestie van “als” maar “wanneer” je wordt aangevallen. Het aantal en de complexiteit van security dreigingen blijft toenemen, waardoor het cruciaal is om een security-first benadering te hanteren. Een hoog niveau van security maturity is de sleutel tot het beschermen van de belangrijkste gebieden van jouw organisatie. De eerste stap om dat te bereiken, is het beoordelen van het security maturity niveau. Een cybersecurity assessment is dé manier om dit nauwkeurig te bepalen. Ons cybersecurity assessment is gebaseerd op het CIS-framework, een wereldwijd erkende standaard van beveiligingsmaatregelen opgesteld door het Center for Internet Security (CIS).

Security Control (CIS) framework

Basisinformatiebeveiligingsmaatregelen zijn al lang niet meer voldoende. Het CIS (Critical Security) framework is een perfecte manier om de security maturity van jouw organisatie gestructureerd te meten en van daaruit een concreet actieplan op te stellen om jouw cybersecurity te optimaliseren. Het framework bestaat uit 18 ‘controls’ voor het aanpakken van verschillende beveiligingsaspecten, zoals accountmanagement en datarecovery. Het framework is flexibel en kan worden aangepast aan de complexiteit van jouw organisatie. Of je nu een kleine organisatie bent met beperkte middelen of een grote organisatie met veel expertise. Met een security roadmap en jaarlijkse focus op CIS controls kun je gestaag groeien naar het gewenste maturity niveau. Vergeet niet om naast technische- en procesmatige-maatregelen ook bewustwording en training mee te nemen.

Regelmatige evaluaties en optimalisaties, ondersteund door het CIS framework, verminderen risico’s en beschermen systemen effectief. Bepaal jouw koers, implementeer de juiste controls en versterk jouw cybersecurity. Een nauwkeurige aanpak van een cybersecurity assessment omvat de volgende vijf stappen:

  • Stap 1 Bespreken van verwachtingen en relevante factoren
  • Stap 2 Informatie verzamelen
  • Stap 3 Informatie analyseren
  • Stap 4 Adviesrapport opstellen
  • Stap 5 Resultaten bespreken

Is jouw security volwassen genoeg?

Dat jouw interne beveiligingscontrole momenteel geen compromissen aangeeft, betekent niet dat je ook daadwerkelijk veilig bent. Elke 39 seconden vindt er een nieuwe cyberaanval plaats. Zelfs organisaties met een volwassen aanpak moeten voortdurend evolueren en verbeteren. Het optimaliseren van de security maturity betekent een verschuiving naar een proactieve, op beveiliging gerichte aanpak.

Bereik een hoog niveau van security maturity met Stepco

Ons team van security experts, waaronder CISO’s, kan de security maturity van jouw organisatie beoordelen en bruikbare aanbevelingen doen om de controles, processen en security automatisering binnen jouw organisatie te verbeteren, zodat je verzekerd bent van compliance.

Start jouw reis naar security maturity met de hulp van onze experts. Meld je gratis aan voor het kennisevent ‘Inzetten op security maturity: hoe pak je dat aan’ op 15 juni aanstaande. Krijg praktische tips en wissel ervaringen uit met andere professionals.

Deel dit artikel