Kennis
| Security

Oude hardware weggooien of verkopen? Niet zonder data wiping!

Laptops, computers, tablets en telefoons hebben niet het eeuwige leven. Elke onderneming krijgt, vaak meerdere keren, te maken met het vernieuwen van IT-apparatuur. Waar het bij de één om slechts een paar devices gaat, kunnen het ook zomaar meer dan 100 apparaten zijn, maar voor elke onderneming geldt dat deze apparatuur vertrouwelijke bedrijfsdata bevat. Data die niet zomaar verdwijnt, als het apparaat wordt vernietigd. Wees je bewust van de risico’s die kleven aan het weggooien of verkopen van jouw oude hardware. Liever risico’s voorkomen? Kies voor data wiping.

Data wiping is een essentieel onderdeel van een sterk securitybeleid

Van gegevens van klanten of medewerkers tot informatie over de financiën van jouw bedrijf. Het is vertrouwelijke informatie, waarvan je liever niet wilt dat het zomaar op straat belandt. Of erger nog in handen komt van cybercriminelen. Om deze data goed te beveiligen, moeten gegevens effectief gewist worden van harde schijven en andere apparatuur. Geef het vernietigen van data voldoende aandacht in het securitybeleid van jouw onderneming, want data grondig verwijderen met data wiping is een essentiële securitymaatregel.

Maak data permanent onleesbaar

Een data wipe maakt gegevens permanent onleesbaar, maar het verwijdert de gegevens niet. In plaats daarvan, worden de gegevens zodanig overschreven dat de oorspronkelijke informatie onleesbaar wordt. Dit is niet te herstellen. In plaats van de harde schijf te vernietigen, wat natuurlijk ook zou kunnen, worden op deze manier de gegevens ‘begraven’ en blijft de harde schijf bruikbaar. Een certificaat, dat elk apparaat ontvangt na een data wipe, bevestigt dat de data ook daadwerkelijk verwijderd is en de harde schijf veilig hergebruikt kan worden. Dat is het grote voordeel van deze manier van dataverwijdering. Naast het feit dat de gegevens goed beschermd zijn tegen cybercriminelen. En dat is heel belangrijk, want oude hardware is voor de georganiseerde criminaliteit een ware goudmijn. Het opkopen van oude apparatuur waarvan de data niet zorgvuldig is gewiped, geeft hen vrij spel voor allerlei vormen van cybercrime.

Waarom niet gewoon vernietigen?

Je kunt je data ook verwijderen door het device te vernietigen, dat zorgt er ook voor dat de gegevens onherstelbaar verloren gaan. Waarom niet voor deze optie kiezen? Niet alleen de data gaat onherstelbaar verloren, ook het device. Kies je voor data wiping, dan kan de apparatuur opnieuw worden gebruikt. Niet alleen duurzaam, maar ook nog rendabel. Veel devices zijn na een data wipe nog prima te gebruiken. Wat voor jou oude apparatuur is, is voor een hardware opkoper interessant handelswaar. Deze service wordt vaak aangeboden in combinatie met de data wipe. Dat is geld verdienen terwijl je jouw bedrijfsdata veilig stelt, twee vliegen in één klap.

Gecertificeerde data wiping

Elke organisatie is verplicht zorgvuldig data op te slaan en te verwerken, maar het ook weer zorgvuldig te verwijderen van gebruikte of afgeschreven apparatuur. Dit heeft alles te maken met de wet- en regelgeving voor AVG (GDPR). Voorkom een datalek of onnodige boetes, kies voor data wiping met certificaat. Zodra de data van een hard disk is gewist, wordt elk device voorzien van een certificaat, dat garandeert dat jouw data ook echt veilig en goed is verwijderd. Er zijn een aantal organisaties in Nederland die data gecertificeerd van hardware verwijderen, Stepco is een van deze organisaties. Op zoek naar een betrouwbare partij die vertrouwelijke gegevens van jouw organisatie veiligstelt? Neem direct contact met ons op of lees verder en leer meer over wipe methodes.

Verschillende wipe methodes

Data wiping is geen one size fits all. Er zijn verschillende vormen om uit te kiezen.
De meest gebruikte methodes zijn de onderstaande.

● Single pass overwrite
● Three pass overwrite
● Seven pass overwrite
● Secure erase

Elk type vraagt om een ander proces. Zoals de naam al doet vermoeden, zit het verschil in hoe vaak de data op de harde schijf wordt overschreven. Bij een single pass overwrite wordt de data één keer overschreven, waar bij een seven pass overwrite de data maar liefst zeven keer wordt overschreven. Welke methode voor jouw van toepassing is, is afhankelijk van welke bedrijfsgegevens je wilt wissen en of er vereisten zijn vanuit bepaalde regelgeving. Controleer vooraf wat voor jou van toepassing is of vraag een IT-consultant om advies.

Recycle hardware zonder risico’s

Een laptop leegmaken en doorgeven aan een nieuwe medewerker? Oude computers vervangen of IT-apparatuur in huis die niet meer wordt gebruikt? Recycle it!

Stepco garandeert een veilige en gecertificeerde verwijdering van jouw bedrijfsdata. Zo geef jij jouw apparatuur een tweede leven, zonder zorgen. Met onze dienst Help-IT ondersteunen we bedrijven met alle facilitaire IT-taken. Van data wiping, de installatie en reiniging van IT-apparatuur tot en met het controleren en netjes wegwerken van de bekabeling. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Mick Huising.

Deel dit artikel