Kennis

Nieuwe beveiligingseisen voor e-mailverkeer: hoe ga jij hiermee om?

DMARC e-mailverificatie

Phishing en spam vormen grote bedreigingen voor organisaties van elke omvang en sector. Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar maar liefst 84% van de bedrijven minstens één succesvolle phishing-aanval heeft ervaren. E-mailproviders zoals Google en Yahoo komen daarom met wijzigingen in hun e-mailverificatievereisten. Die brengen uitdagingen met zich mee. Wat betekenen deze voor jouw bedrijf en hoe kan Stepco je hierbij helpen?

Stepco helpt met een veiligere online omgeving

Het hoofddoel van deze nieuwe regels van de e-mailproviders is het creëren van een veiligere online omgeving voor iedereen. E-mailverificatie doorbreekt namelijk de aanvalsketen van een e-mail, en vormt zo een essentieel schild tegen bedreigingen. Door te focussen op e-mailverificatie kunnen spam en verdachte afzenders effectief worden buitengesloten.

E-maildienstverleners stellen strengere eisen

Vooraanstaande e-maildiensten zoals Google en Yahoo stellen sinds februari 2024 strengere eisen aan de verzenders van bulkmail. Deze eisen hebben als doel om grotere hoeveelheden spam uit de inboxen van gebruikers te weren. Het is een stevige stap is in de strijd tegen spam en phishing. Maar de nieuwe eisen brengen ook aanzienlijke tijdsdruk met zich mee, met name bij de verzenders van bulkmail. Daar komt bij dat níet aan de eisen voldoen ernstige gevolgen kan hebben, zoals het labelen van e-mails als spam of zelfs volledige blokkering. Dit geldt trouwens ook voor bedrijven die geen bulkmail versturen. Ook zij moeten voldoen aan ‘best practices’ voor e-mailverificatie die steeds meer e-maildiensten toepassen.

Google en Yahoo zetten zich in om hun gebruikers te beschermen. Maar goede e-mailverificatie gaat verder. De gevolgen van schadelijke e-mails gaan verder dan je denkt. Menselijke fouten blijven de zwakste schakel in de beveiligingsketen, en technische controles zoals DMARC zijn van vitaal belang om organisaties goed te beschermen.

Standaarden in e-mailbeveiliging

Stepco helpt je met SPF, DKIM en DMARC. Dit zijn beproefde standaarden voor e-mailbeveiliging. SPF (Sender Policy Framework) geeft aan wie namens jou of je bedrijf mag e-mailen, DKIM (DomainKeys Identified Mail) fungeert als digitale handtekening op e-mails en DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) bepaalt wat moet gebeuren als een e-mail niet aan SPF of DKIM voldoet. DMARC blokkeert niet alleen inkomende phishing-pogingen, zoals een spamfilter dat zou doen, maar beschermt ook jouw uitgaande e-mailverkeer en het eigen domein tegen spoofing. Dit is een door internetcriminelen veelgebruikte methode. Zij doen zich voor als legitiem afzender om zo via valse e-mails vertrouwelijke informatie te verkrijgen.

Bescherm jezelf tegen spoofing

Een gespooft domein kan lange tijd onopgemerkt blijven – althans voor jou. De ironie is dat je zelfs mag hopen dat jouw klanten klagen over als spam of phishing gelabelde e-mails die jij hebt gestuurd. Met DMARC voorkom je dergelijke reputatieschade. Een DMARC-record geeft aan dat de e-mailverzender de beveiliging van het eigen e-maildomein serieus neemt. Door DMARC correct in te stellen, ben je als organisatie beter beschermd tegen spoofing, en houd je je klanten veilig.

Goede domeinbeveiliging telt!

Of je nu grote of kleine hoeveelheden e-mails verstuurd: goede domeinbeveiliging is de beste keuze! Bij Stepco helpen we je om snel aan de nieuwe eisen te voldoen. Met DMARC e-mailverificatie garanderen we niet alleen dat berichten zonder onderbreking worden bezorgd in de inboxen van Google en Yahoo, maar beschermen wij jouw domeinen ook tegen spoofing en phishing.

Wil je DMARC e-mailverificatie implementeren of heb je interesse in onze andere diensten? Neem dan contact op, onze specialisten staan je graag te woord.

Deel dit artikel