Kennis

Kiezen tussen een on-premise, cloud of hybrid oplossing

on-premise cloud en hybrid oplossingen

Kiezen tussen een on-premise, cloud of hybrid oplossing: factoren waar zakelijk dienstverleners rekening mee moeten houden

Als het om opslag en beheer van jouw gegevens – en die van jouw klanten – draait, kom je snel op de vraag on-premise of cloud oplossing? En dan is er ook nog een derde variant, namelijk een hybride oplossing die beide combineert. Maar wat is beter voor jouw bedrijf? Laat je het over aan iemand anders? Of houd je zelf de controle over je gegevens, hardware en software? Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. En de beslissing hangt uiteindelijk af van de unieke behoeften van jouw bedrijf. In dit artikel bespreken we enkele factoren die je kunnen helpen een weloverwogen beslissing te nemen tussen on-premise, cloud- en hybrid oplossingen.

Het verschil tussen on-premise en cloud

Om het verschil tussen een on-premise- en een cloud oplossing te begrijpen, staan we eerst stil bij de definitie van deze termen. On-premise verwijst naar software – en hardware – die fysiek wordt geïnstalleerd en draait op de eigen servers en datacenters van jouw bedrijf. Een cloud oplossing wordt daarentegen online gehost en is op afstand toegankelijk. Er zijn verschillende soorten cloud-oplossingen, waaronder public cloud, private cloud, multicloud en hybrid cloud. Deze laatste variant komt verderop in het artikel aan bod.

Wat zijn de voordelen van cloud oplossingen?

Een van de belangrijkste voordelen van cloud oplossingen is hun schaalbaarheid. Met cloud oplossingen kun je namelijk gemakkelijk middelen toevoegen of verminderen als dat nodig is om aan veranderende bedrijfsbehoeften te voldoen. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven met fluctuerende workloads of onvoorspelbare groeipatronen. Iets wat bij zakelijk dienstverleners nogal eens voorkomt door seizoensinvloeden, veranderende klantbehoeften of veranderende wet- en regelgeving. Om even een paar voorbeelden te noemen.

Een ander voordeel van cloud oplossingen is hun toegankelijkheid. Met cloud oplossingen hebben jouw medewerkers met een internetverbinding altijd en overal toegang tot belangrijke gegevens en applicaties. In het bijzonder handig voor bedrijven met medewerkers die veel onderweg zijn of extern werken.

Wat zijn de voordelen van on-premise?

On-premise biedt daarentegen meer controle en maatwerk. Met on-premise oplossingen heb je volledige controle over jouw infrastructuur, die je volledig aan kunt passen aan jouw specifieke bedrijfsbehoeften. Bovendien bieden on-premise oplossingen meer controle over beveiliging en privacy, wat cruciaal kan zijn voor bedrijven met gevoelige gegevens of wettelijke vereisten. Daar staat tegenover dat on-premise oplossingen een initiële investering in hardware en software vereisen. Ook zijn on-premise oplossingen moeilijker te schalen en te onderhouden, waardoor IT-resources nodig blijven voor beheer en upgrades.

Waar houd je rekening mee bij de keuze tussen on-premise en cloud?

Bij de keuze tussen on-premise- en cloud oplossingen is het belangrijk de unieke behoeften en prioriteiten van jouw bedrijf in overweging te nemen. Er is geen goed of fout. En zoals net besproken kent elke oplossing zijn eigen voors en tegens. Enkele factoren waarmee je rekening mee moet houden bij deze overweging zijn:

1. Budget

Cloud oplossingen kunnen op korte termijn voordeliger zijn, maar vereisen mogelijk doorlopende abonnementskosten. On-premise oplossingen kunnen een grotere initiële investering vereisen, maar kunnen op de lange termijn kosteneffectiever zijn.

2. Schaalbaarheid

Cloud oplossingen zijn gemakkelijker schaalbaar. Dat maakt de cloud ideaal voor bedrijven met een fluctuerende werklast. On-premise is minder schaalbaar, minder makkelijk te onderhouden en vereist voortdurend IT-resources.

3. Controle

On-premise oplossingen bieden meer controle en maatwerk, terwijl cloud oplossingen meer toegankelijkheid en gebruiksgemak bieden.

4. Beveiliging en compliance

On-premise biedt volledige controle over beveiliging en privacy, wat cruciaal kan zijn voor bedrijven met gevoelige gegevens of wettelijke vereisten. Cloud oplossingen zijn ontworpen met beveiliging in gedachten en bieden meerdere lagen van beveiligingsmechanismen. Wat een uitkomst biedt voor bedrijven die niet over de middelen beschikken om hun eigen beveiliging te beheren.

Een combinatie van on-premise en cloud: hybrid cloud

Een hybride IT-omgeving, ofwel een hybrid cloud, combineert een on-premise- met cloud oplossing. Voor sommigen ‘the best of both worlds’. In het bijzonder voor bedrijven die nog niet volledig willen of durven overstappen naar de cloud. Applicaties en data kunnen naar de cloud worden verplaatst, waar het kan en interessant is. Wat overblijft kan op de server van het bedrijf blijven draaien. Het grootste voordeel van deze variant is flexibiliteit. Een essentieel principe voor een (digitaal) bedrijf dat de mogelijkheid wil hebben om snel te schakelen en aanpassingen te doen. Om de benodigde flexibiliteit te behouden en concurrentie voor te blijven, is een combinatie van public clouds, private clouds en on-premise resources voor een aantal bedrijven een de beste keuze.

Wordt het cloud, on-premise of hybrid?

De beslissing om te kiezen tussen een on-premise-, cloud- of hyrbide oplossing kan van grote invloed zijn op de werkwijze én het succes van jouw bedrijf. Door rekening te houden met de factoren die we in dit artikel bespreken, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw bedrijfsbehoeften.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of een uitgebreid advies? Meld je aan voor onze kennissessie ‘Een open blik op platform vernieuwing’.  Tijdens de sessie bespreken we verschillende scenario’s en gaan we in op de specifieke behoeften van jouw organisatie. De eerstvolgende kennissessie op 20 april aanstaande is vol, maar wegens succes vindt er een tweede sessie plaats op 9 mei aanstaande. Lees meer over deze kennissessie of meld je direct gratis aan via deze link. Graag tot dan!

 

Deel dit artikel