Kennis

De risico’s van non-compliance

non compliance it medewerker laptop

Voorkom kostbare gevolgen van het niet naleven van wet- en regelgeving

Data is key voor (bijna) elke organisaties. Toch schiet een groot aantal organisaties nog altijd tekort als het gaat om het naleven van regelgeving en normeringen, ofwel compliance. Het niet op orde hebben van compliance kan leiden tot aanzienlijke risico’s en negatieve gevolgen voor organisaties, zowel op juridisch als zakelijk gebied. De druk om compliant te zijn groeit onder directies. Dat komt niet alleen door de risico’s, maar ook door een steeds strenger wordende regelgeving in de Europese Unie. 

Organisaties streven ernaar dat zij hun zaken op orde hebben, om te voldoen aan de geldende regels en daarmee ook beter beveiligd zijn tegen cybercriminaliteit. In dit artikel gaan we dieper in op de kostbare gevolgen van het niet naleven van compliance.

De risico’s van non-compliance

Een van de belangrijkste risico’s van het niet-compliant zijn is de juridische aansprakelijkheid. Organisaties die niet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving kunnen worden geconfronteerd met juridische geschillen, boetes en sancties. Deze kunnen variëren van financiële straffen tot reputatieschade en zelfs verlies van zakelijke kansen. Juridische geschillen zijn vaak tijdrovend en kostbaar, met potentieel langdurige juridische procedures en hoge juridische kosten. Daar houd jij je als directeur liever niet mee bezig. Bovendien kunnen boetes en sancties flinke financiële gevolgen hebben en de winstgevendheid van je bedrijf negatief beïnvloeden.

Reputatieschade en verlies van vertrouwen

Naast juridische aansprakelijkheid kunnen organisaties ook te maken krijgen met reputatieschade als gevolg van non-compliance. In het tijdperk van sociale media en toenemende publieke bewustwording zijn stakeholders – klanten, patiënten, consumenten, leveranciers en andere belanghebbenden – gevoeliger dan ooit voor organisaties die zich niet houden aan wet- en regelgeving. Reputatieschade kan leiden tot verlies van vertrouwen van stakeholders, een dalende omzet, verminderde merkwaarde en negatieve publiciteit. En de schade is niet zomaar hersteld, dat kan soms jaren duren.

Verlies van concurrentievoordeel

Niet-conforme praktijken leiden tot verlies van businesskansen. Veel organisaties – in het bijzonder organisaties die deel uitmaken van de vitale infrastructuur – moeten voldoen aan specifieke compliance vereisten om zakelijke kansen te benutten, zoals het winnen van overheidsopdrachten. Organisaties die niet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving kunnen worden uitgesloten van dergelijke kansen, met het verlies van omzet en groeimogelijkheden als mogelijk gevolg.

Interne risico’s non-compliance

Organisaties die compliance niet goed op orde hebben zijn extra kwetsbaar voor interne risico’s zoals fraude, datalekken en interne conflicten. Gebrek aan interne controle- en nalevingsprocessen kunnen leiden tot zwakke plekken in de bedrijfsvoering en dat maakt organisaties kwetsbaar voor interne misstanden. Je wilt natuurlijk ook het externe risico, cybercriminelen die jouw data misbruiken, maximaal beperken.

Aantoonbaar compliant

Het aantonen van compliance is belangrijk voor organisaties om wettelijke naleving te waarborgen, risico’s te minimaliseren, reputatieschade te voorkomen, vertrouwen te winnen en te voldoen aan de vereisten van belanghebbende. Wat bijdraagt aan het succes en de duurzaamheid van jouw organisatie. Maar hoe toon je aan dat jouw organisatie ook daadwerkelijk data compliant is? Bijvoorbeeld door:

  • het nauwgezet volgen van relevante wetten, regels en normen;
  • het implementeren van passende beleidslijnen, procedures, beheer- en controlemaatregelen;
  • het bijhouden van gedocumenteerde bewijzen van naleving;
  • het regelmatig uitvoeren van audits en controles;
  • het behalen van certificeringen zoals ISO-normen.

Krijg grip op compliancy

Wil jij meer kennis opdoen over data compliance en hoe je jouw organisatie op de juiste manier compliant maakt en houdt? Meld je dan nu aan voor ons exclusieve kennisevent op 16 mei ‘Compliancy, inzichten in naleving wet- en regelgeving‘. Leer van experts op dit gebied, krijg praktische tips en wissel ervaringen uit met andere professionals. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat jouw organisatie op koers blijft met de nieuwste compliance-eisen. Klik hier om je aan te melden voor de kennissessie.

Deel dit artikel