Kennis

‘Cloudy’ keuzes: welke cloud past bij jou?

In de IT-wereld is veel te doen over cloudoplossingen. Elke oplossing heeft zo zijn technische en strategische voor- en nadelen. Dan is er ook nog de bekende Capex en Opex-afweging. De beste keuze hangt af van je type organisatie, je product of dienst en de mate waarin jouw organisatie hecht aan bijvoorbeeld innovatie. In deze blog kijken we naar wat de verschillende clouds voor je kunnen betekenen.

Public, private en hybride

Er zijn grofweg drie cloudvarianten: public, private en hybride. Daarnaast kan jouw bedrijf beschikken over een eigen on primise-datacenter. Public clouds worden vaak aangeboden door bekende cloudleveranciers zoals Amazon, Microsoft of Google. Betalen doe je bij het gebruik, wat kostenvoordeel kan opleveren. De benodigde serverruimte is immers schaalbaar en groeit mee met je organisatie, zonder dat je hoeft te investeren in hardware voor opslag en servercapaciteit. Heel handig allemaal.

Terughoudend

Het nadeel is dat (vertrouwelijke) data niet per definitie veilig opgeslagen zijn. Dit is een doorn in het oog van veel organisaties die hier een verplichting hebben, zoals gemeentelijke en/of zorginstellingen. Zo kunnen, met het oog op veiligheid, overheden in de Verenigde Staten data-inzage afdwingen, als zij dat nodig vinden. Hierover is de laatste tijd in het nieuws veel te doen. Het maakte veel ondernemers terughoudend om volledig op de public cloud in te zetten.

On premise

Daarnaast vraagt het gebruik van de public cloud om een ander beheermodel vanuit de IT-organisatie. Er is het kostenaspect, dat goed in de gaten moet worden gehouden. Maar om innovatief te zijn is ook heel andere expertise nodig dan als het datacenter on premise staat. Deze expertise is schaars; er is een enorm tekort aan vakkundige resources.

De private cloud

Dan de private cloud. Hier zijn de verschillende bedrijfsapplicaties geïnstalleerd op virtuele servers. Die zijn via een derde partij als dienst beschikbaar gesteld. Bedrijven in de private cloud, ook een vorm van outsourcing, zijn meer in control en zijn flexibeler om zelf aanpassingen te doen in de omgeving. Dit is vooral prettig als de organisatie voor het primaire proces afhankelijk is van applicaties die niet op de public cloud kunnen, simpelweg omdat ze daar niet voor gemaakt zijn. Denk dan aan kritische bedrijfsapplicaties zoals bijvoorbeeld administratieve applicaties, hr-applicaties, applicaties voor urenregistratie, etcetera.

De hybride cloud

De hybride cloud is een combinatie van public en private. Beiden vullen elkaar aan. Met een hybride cloud haal je het beste van twee werelden binnen: er is altijd voldoende computing-power (geheugen, rekenkracht, opslagcapaciteit, bandbreedte), terwijl bedrijfskritische applicaties op de private cloud kunnen blijven draaien. Als het nodig is kun je de capaciteit eenvoudig opschalen. Pieken vang je makkelijk op en investeren is niet direct nodig. Daar komt bij dat jouw data veilig zijn, zonder risico op inzage door derden.

Omslag

De laatste jaren zagen we dat bedrijven de beweging maakten richting de publieke cloud. Nu komen ze daarvan terug. Betere kostencontrole, meer dataveiligheid en de mogelijkheid om bedrijfskritische applicaties te draaien via de private cloud leiden ertoe dat ze kiezen voor een hybride oplossing.

Stepco-cloud

Wat de beste keuze voor jouw cloudstrategie ook is: Stepco helpt jouw organisatie met de beste oplossing. Wij vertalen jouw wensen naar en veilige, optimaal functionerende IT-werkomgeving, die aansluit bij jouw organisatie. Dat doen wij natuurlijk altijd vanuit ons IT Security-perspectief. Stepco-cloud, onze complete cloudoplossing biedt hiervoor het beste uit alle werelden: serverruimte, opslagcapaciteit, veilig databeheer, beheer van standaardapplicaties en maatwerkapplicaties, en gebruikersondersteuning.

Wil jij weten wat voor jouw organisatie de meest efficiënte en veilige cloudstrategie is? Neem contact op met onze specialisten.

Deel dit artikel