Kennis
| Security

6 tips veilig werken op vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee, mijn laptop.
Voor veel ondernemers staat het werk niet volledig stil als zij op vakantie gaan. Het komt regelmatig voor dat op het vakantieadres de laptop nog even wordt opengeklapt. Om toch nog even de mail te checken, een dringend verzoek op te pakken of bereikbaar te zijn voor vragen. Om dit te kunnen doen wordt er vaak verbinding gemaakt met een openbaar netwerk en daar wordt het gevaarlijk. De zes tips van Stepco zorgen ervoor dat jij, ook vanuit zonnige oorden, veilig kunt werken.

#1 Neem alleen het hoognodige mee

Het is natuurlijk altijd fijn om licht bepakt op reis te gaan, maar het is ook van belang voor cyberveiligheid. Neem alleen de devices mee die je echt nodig hebt. Kun je uit de voeten met alleen je telefoon, laat je laptop dan lekker thuis. Zorg ervoor dat er op de devices die je meeneemt zo min mogelijke gevoelige data staat, door bijvoorbeeld vanuit de cloud te werken.

#2 Versleutel je laptop en externe mediadragers

Versleutel voor vertrek je laptop en andere devices. Mocht je laptop gestolen worden of kwijtraken, dan zijn de gegevens in ieder geval vergrendeld. Dat geldt ook voor externe mediadragers zoals usb sticks en externe harde schijven. Niet alleen verstandig voor veilig werken op vakantie, maar ook een goede tip voor thuis.

#3 Controleer het WiFi netwerk

Je komt aan op je vakantiebestemming, wil even snel checken of je nog belangrijke mails hebt gehad en gaat op zoek naar een openbaar WiFi netwerk. Even snel inloggen is vast heel verleidelijk, maar niet zonder risico’s. Openbare Wifi netwerken maken je erg kwetsbaar, het heet niet voor niets een openbaar netwerk. Anderen, dus ook cybercriminelen, hebben via openbare netwerken gemakkelijk toegang tot jouw devices en alle informatie die daar op staat.

Maak zo min mogelijk gebruik van (gratis) WiFi verbindingen zonder wachtwoord en voer – als je dit wel doet – nooit wachtwoorden, inlognamen of andere persoonlijke gegevens in. Is het toch nodig om vertrouwelijke informatie te versturen, doe dit dan via een 3G-, 4G- of 5G verbinding.

#4 Gebruik een VPN verbinding

Een VPN (Virtual Private Network) is een eenvoudige en veilige manier om een hack te voorkomen. Het zorgt ervoor dat het device – ook al bevindt het zich buiten de kantoormuren – verbinding kan maken met het zakelijke netwerk alsof je op kantoor bent. Je hebt dan ook toegang tot alle apps en bestanden, zonder dat anderen toegang kunnen krijgen tot jouw gegevens. Installeer deze verbinding nog voordat je in het vliegtuig stapt.

#5 Find my device

Installeer de app ‘Vind mijn apparaat’ op je telefoon. Met deze app kun je verloren of gestolen devices traceren. Je kunt ook op afstand het apparaat vergrendelen en in hoge nood zelfs de gegevens wissen. Je krijgt je telefoon er misschien niet mee terug, maar je kunt wel de data veiligstellen. Houd er rekening mee dat de locatievoorzieningen aan moeten staan om deze app te gebruiken.

#6 Pas op met social media

Ben je bekend met de term social engineering? Het is een veelgebruikte techniek van hackers, waarmee ze jou proberen te misleiden via mail of sms. Door social-media profielen uit te kammen, verzamelen cybercriminelen waardevolle gegevens over iemands baan, interesses of vakantiebestemming. Handige informatie om een phishing mail of sms zo geloofwaardig mogelijk te maken. Pas op met wat je op social media plaatst.

Goed voorbereid op vakantie

Met deze tips ga jij goed voorbereid op reis en verklein je de kans dat jij getroffen wordt door cybercrime. Wil jij meer tips over veilig werken op vakantie, maar ook op kantoor? Stepco helpt organisaties met complete en betrouwbare oplossingen op de gebieden cybersecuritycloud en workspace management. Neem gerust contact met ons op.

Bonus tip van onze experts: vergeet niet te genieten, het is tenslotte ook vakantie.

Deel dit artikel