Kennis, Nieuws

5 belangrijke cybersecuritytrends voor 2024

Nog niet zo heel lang geleden had de term ‘computerhacken’ een romantische lading. Maar de tijd van de hacker als lone wolf, eenzaam op zijn zolderkamer achter zijn beeldscherm, is voorbij. Cyberhacking is big business, en nieuwe gevaren loeren elke dag. Het is goed om je hier als organisatie bewust van te zijn. Hieronder schetsen wij vijf cybersecuritytrends voor 2024. Hopelijk maken ze jou en je organisatie nog meer cyberbewust!

1. NIS2: Europese kapstok voor cybersecurity

Om de NIS2, de door de EU in het leven geroepen richtlijn voor cyberveiligheid, kunnen organisaties in 2024 niet meer heen. Ook jouw organisatie moet adequate maatregelen treffen om veilig onlineverkeer mogelijk te maken. Zo draag je ook bij aan de cyberveiligheid van organisaties waarmee je data uitwisselt, zoals opdrachtgevers en opdrachtnemers. Met de NIS, Network and Information Security, word je ook weerbaarder tegen grootmachten zoals China en Rusland. Heb je hulp of advies nodig bij de implementatie? Onze security experts staan graag voor je klaar! Neem gerust contact op.

2. Integratie van AI en ML

Artificial intelligence – kunstmatige intelligentie – is in de cybersecurity niet meer weg te denken. Dat geldt ook voor ML, machine learning. Het is een beste combinatie, waarmee grote hoeveelheden gegevens kunnen worden geanalyseerd. In 2024 worden beide nog meer geïntegreerd. Dit heeft als gevolg dat de security beter wordt, onder meer omdat het mogelijk is om voorspellingen te doen. Natuurlijk werkt het twee kanten op: cybersecurity professionals zijn meer in staat bedreigingen een stap voor te zijn, maar criminelen zullen het gebruiken om ongeautoriseerd binnen te komen.

3. Zero Trust: vertrouw niemand

Zero Trust-security gaat in 2024 een onderdeel uitmaken van de cybersecuritystrategie. Zero Trust is gebaseerd op het ‘vertrouw niemand-principe’. Het gaat niet meer alleen om het beveiligen van de digitale ‘buitengrenzen’ van je netwerk, maar vooral ook om bedreigingen van binnenuit. Zie het zo: elke toegangspoging tot het netwerk wordt in principe gezien als een bedreiging, waarbij je eerst mag bewijzen wie je zegt te zijn. Een goed Zero Trust-beleid heeft allerlei aspecten van cybersecurity, van gebruikersauthenticatie tot endpoint-security.

4. De opkomst van quantum computers

Quantum computers zorgen dit jaar voor een revolutie in de manier waarop we denken over gegevensverwerking en het oplossen van vraagstukken. In tegenstelling tot nullen en enen, gebruikt een quantum computer qubits. Die kunnen meerdere toestanden hebben, waardoor ze veel sneller kunnen rekenen dan traditionele computersystemen. Quantum computers kunnen cybersecurity versterken, maar ze kunnen bestaande systemen ook kwetsbaarder maken. Je mag verwachten dat er in 2024 veel aandacht komt voor zogenaamde quantum encycriptie, ook binnen de cybersecurity.

5. IoT-acces blijft potentieel gevaar

De afgelopen jaren zag je twee tendensen doorbreken: werken op afstand en een toenemend aantal apparaten dat verbonden is met het IoT. Maar de toename van het aantal apparaten dat via de cloud met elkaar communiceert, draagt ook bij aan een zwakkere toegangsbeveiliging, en dus aan meer succesvolle cyberaanvallen. De verwachting is dat in de loop van 2024 dit gevaar meer op het netvlies bij organisaties komt.

Wil je meer weten over deze cybersecuritytrends, of wil je weten hoe je ze voor je organisatie succesvol kunt toepassen? Neem dan contact op.

Deel dit artikel