Wist je dat 1 op de 5 ondernemers minimaal één keer het doelwit wordt van cybercriminelen? En dat geldt niet alleen voor grote organisaties. Integendeel, ook het mkb krijgt in toenemende mate te maken met cybercriminaliteit. Het mkb is een aantrekkelijk en lucratief target. De cyber fraudeur valt liever 100 kleine bedrijven aan, in plaats van een paar grote. Dat komt door het feit dat kleinere bedrijven vaak minder security-maatregelen hebben genomen en er dus een lagere pakkans is. Het is niet langer de vraag of je getroffen wordt, maar wanneer jouw organisatie de dupe wordt van een cyberaanval.
Hoe groot is de kans op een cyberaanval?
‘Een cyberaanval, dat overkomt mij niet.’ is een gedachte die veel ondernemers hebben. In de praktijk blijkt het tegenovergestelde: cybercriminaliteit neemt in rap tempo toe. Recent onderzoek toont aan dat het aantal bedrijven dat het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een cyberaanval, sterk is gestegen. Waar vorig jaar nog 29% van de 233 ondervraagden het slachtoffer was van een aanval, is dat dit jaar maar liefst 45%. De stijging is te verklaren door een groter aanvalsoppervlak vanwege de versnelling in digitalisering. En dat niet alleen, cybercriminelen worden slimmer en professioneler.
Wat houdt een cyberaanval in?
Cyberaanvallen komen in verschillen soorten en maten voor, maar het is altijd een kwaadwillige poging om in te breken in het informatiesysteem van een bedrijf of persoon. In de meeste gevallen zijn cybercriminelen op zoek naar losgeld. Systemen worden met zogenaamde gijzelsoftware geblokkeerd en na betaling pas weer vrijgegeven. Recent kregen bedrijven als Bronneberg, Maastricht University, De Mandemakers Groep en Mediamarkt hier nog mee te maken. De hackers van Mediamarkt eisten een som van 43 miljoen euro.
De schade van een aanval
Geleden schade naar aanleiding van een cyberaanval beperkt zich niet tot de eventuele betaling van het losgeld. Er worden ook kosten gemaakt voor het detecteren van het probleem. Het oplossen en het op de hoogte stellen en afwikkelen van de schade met betrokkenen. Laat staan de schade die ontstaat doordat het bedrijf tijdelijk stil komt te liggen. Dit heeft een direct effect op de omzet. Niet in cijfers uit te drukken, maar zeker relevant, is reputatieschade met als mogelijk gevolg het verlies van klanten.
De impact van cyberaanvallen voor ondernemers:
- Losgeld (0,5 tot 2% omzet)
- Schade door stilstand van het bedrijf (gemiddelde downtime 23 dagen)
- Incident response kosten
- Verlies van data
- Boetes door een datalek
- Diefstal IP-adressen
- Imagoschade
Kortom de impact van een cyberaanval is groot.
Organisaties, van klein tot groot, zijn genoodzaakt maatregelen te treffen tegen deze vorm van criminaliteit.
Voorkomen is beter dan genezen
Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wil jij de security gaps in jouw bedrijf onderzoeken? Laat jouw IT-omgeving screenen en beperk de risico’s op cybercrime.
Meer weten over de mogelijkheden? Onze security officers adviseren je graag en houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity.
Cybercriminelen staan niet stil, maar wij ook niet. Stepco garandeert jou altijd een beschikbare en veilige werkplek. Zodat jij, waar en wanneer je ook werkt, met een gerust hart kunt ondernemen. Al ruim 25 jaar expert op de gebieden cybersecurity, cloud en workspace management. Actief in Nederland, België en Duitsland. Stepco Security driven IT.
Neem contact op